Műholdas szélessáv

1. Fogalom magyarul: Műholdas szélessáv

 2. Fogalom angolul: Satellite broadband

 3. Meghatározás:

A műholdas szélessáv egy nagysebességű, kétirányú internet-hozzáférés, amelyet műholdas rendszeren keresztül érhető el, ellentétben a földfelszíni kábeles vagy rádiós megoldásokkal.

A műholdas szélessáv alkalmazásával internet-hozzáférés, TV-műsorvétel, telefonszolgáltatás egyszerre megvalósítható ugyanazon parabolaantenna alkalmazásával.

 4. Hivatkozások:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/glossary#s

 5. Megjegyzések:

A műholdas szélessáv összemérhető sávszélességben és költségekben a DSL-alapú rendszerekkel. Bár a fényvezetőn alapuló internet-hozzáférés adja a jelenleg elérhető legnagyobb sávszélességet, de a hálózatok kiépítése lassú és drága. A műholdas megoldás azonnal hozzáférhető és ott is alkalmazható, ahol lassú vagy hiányzik a kábel és a földfelszíni mobil szélessávú adathálózati hozzáférés is. A felhasználó egy parabola antennával és modemmel ellátva azonnal megkaphatja a szélessávú internet-hozzáférést. 

6121 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.