Jelzésátvitel OFDM rendszerekben

1. Fogalom magyarul: Jelzésátvitel OFDM-rendszerekben

2. Fogalom angolul: Signalling in OFDM systems

3. Meghatározás:

Sokvivős (lásd //OFDM//) adások esetén a vevőnek ismernie kell az adó beállításait ahhoz, hogy helyesen demodulálja a jeleket. E jellemzők közé tartozik - többek között - a vivők száma, az adatvivők állapotelrendezése (konstellációja), a védelmi időköz, a csatornakódoló kódaránya, a referenciajelek (pilotjelek) elrendezése, stb. 

A gyakorlatban igen sokféle üzemmódban működhet egy adó. A DVB-T-szabvány esetében, például, a fent felsorolt paraméterek 120 kombinációja lehetséges. Ilyen összetett rendszerek esetén nem lehet megoldás a vevőkészülékek működésének kézi beállítása, ezért az OFDM-spektrum egyes (e célra kijelölt) vivőin az adó olyan adatokat sugároz, amelyek a saját üzemmódját írják le - ez a jelzésátviteli mechanizmus sokvivős rendszerek esetén. A vevő e jelzésátviteli információk segítségével képes önműködően, igen gyorsan „ráállni” az adásra.

4. Hivatkozások:

 5. Megjegyzések:  

7957 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.