DVB

1. Fogalom magyarul: DVB

2. Fogalom angolul: Digital Video Broadcasting - DVB

3. Meghatározás:

A „Digital Video Broadcasting” (digitális kép-műsorszórás) kifejezés rövidítése, egyúttal a hátterét képező nemzetközi munkacsoport neve is. Az 1990-es években bevezetett első generációs műholdas (DVB-S), kábeltévés (DVB-C) és födfelszíni (DVB-T), majd az utóbbi évtizedben megjelent második generációs (DVB-S2, DVB-C2 és DVB-T2) TV-szabványok tartoznak a DVB-csoporthoz. Európa, a Közel-kelet, Afrika és részben Dél-Amerika meghatározó televíziós rendszere.

4. Hivatkozások:

 5. Megjegyzések:

A DVB-rendszerek közös bemeneti jele az MPEG TS (Transport Stream). Az egyes rendszerek közötti különbségek az MPEG TS-en elvégzett különféle (hibajavító, véletlenítő) kódolásokban, valamint az alkalmazott modulációs eljárásokban rejlik. Ezekre az eltérő rendszertechnikai megoldásokra azért van szükség, mert a három átviteli csatorna, a földfelszíni rádiócsatorna, a kábeles átviteli rendszer és a műholdas átviteli csatorna tulajdonságai jelentős mértékben eltérnek egymástól.  

25943 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.