Digitális modulációk

1. Fogalom magyarul: Digitális modulációk

2. Fogalom angolul: Digital modulations

3. Meghatározás:

Digitális modulációk esetén az elektromágneses ― akár rádiófrekvenciás, akár optikai ― vivőhullám amplitúdója/fázisa/frekvenciája nem folytonosan változik, hanem meghatározott, diszkrét állapotokat vehet csak fel (lásd szimbólum). Az alábbi fő csoportokat különböztethetjük meg:

ASK (Amplitude Shift Keying): amplitúdóbillentyűzés;a vivő amplitúdóját változtatjuk, meghatározott, diszkrét szintek között „ugratva”. Ritkán alkalmazott módszer, a továbbbiakban felsorolt modulációk lényegesen hatékonyabbak és/vagy hibatűrőbbek.

PSK (Phase Shift Keying): fázisbillentyűzés;a vivő kezdőfázisát változtatjuk, meghatározott, diszkrét értékek között „ugratva”. Rendkívül széles körben alkalmazott módszer, leggyakoribb a két-, négy- és nyolcállapotú fázismoduláció (rendre BPSK, QPSK és 8PSK). Például, QPSK-val találkozhatunk az első generációs digitális műholdas TV-adásokban (DVB-S), míg a második generációs digitális műsorszórásban (DVB-S2) 8PSK-t használnak.

FSK (Frequency Shift Keying)frekvenciabillentyűzés;a vivő frekvenciáját változtatjuk, meghatározott, diszkrét értékek között „ugratva”. Ez is rendkívül széles körben alkalmazott módszer, leggyakoribb a kétállapotú frekvenciabillentyűzés (2FSK), például autó-távirányítókban találkozhatunk vele. A GSM-rendszer modulációja is a 2FSK egy módosított változata.

QAM (Quadrature Amplitude Modulation): kvadratúra-amplitúdómoduláció; a vivő fázisát és amplitúdóját egyszerre változtatjuk, meghatározott, diszkrét amplitúdó-fáziskombinációk között „ugratva”. A legszélesebb körben alkalmazott módszer, leggyakoribb a 16-, 64- és 256-állapotú QAM. Például, az első generációs digitális kábeltévé-adásokban (DVB-C) jellemzően 64- vagy 256QAM-mel találkozhatunk.

APSK (Amplitude Phase Shift Keying): amplitúdóbillentyűzéssel kombinált fázisbilentyűzés. Ritkán alkalmazott módszer, a második generációs, professzionális digitális műholdas műsorszórásban (professzionális DVB-S2) hasznának 16- és 32 APSK-t.

4. Hivatkozások:

 5. Megjegyzések:

10132 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.