Wi-Fi hálózat

1. Fogalom magyarul: Wi-Fi hálózat

2. Fogalom angolul: Wi-Fi network

3. Meghatározás:

A Wi-Fi hálózat elnevezést eredetileg az IEEE 802.11b szabványt megvalósító WLAN-hálózatokra használták, napjainkban azonban az IEEE 802.11 szabványcsalád összes elemére alkalmazzák. Az eredeti IEEE 802.11 szabvány 1997-ben jelent meg, és szórt spektrumú átvitelt javasolt. A szabvány későbbi verziói ortogonális frekvenciaosztásos multiplexálást (OFDM) használnak, általában a 2,4 vagy az 5,8 GHz-es frekvenciatartományokban. Mindazonáltal a szabványcsalád legújabb részei már nem is támogatják az eredeti WLAN-szolgáltatást. Az IEEE 802.11ad szabvány egy kábelt helyettesítő szolgáltatást nyújt, nagy felbontású multimédia tartalmak robusztus átvitelére néhány méteres távolságon belül, például egy laptop vagy egy kamera és egy HDTV vagy HD-projektor között, a 60 GHz-es frekvenciatartományban. Másfelől az IEEE 802.11ah szabvány nagy kiterjedésű (kilométeres átmérőjű) hálózatokban biztosít korlátozott sebességű átvitelt, többnyire szenzorok és IoT-eszközök számára, az 1 GHz alatti nem engedélyköteles frekvenciatartományokban.       

4. Hivatkozás: 

IEEE 802.11: Wireless LAN Medium Access Control (MAC) and Physical Layer (PHY) Specifications http://standards.ieee.org/getieee802/download/802.11-2012.pdf

5. Megjegyzés: A közhiedelemmel ellentétben a Wi-Fi nem egy mozaikszó, és nem jelenti azt, hogy Wireless Fidelity. A terminológiát és a logót egy marketing cég találta ki, a Wireless Ethernet Compatibility Alliance (mai nevén Wi-Fi Alliance) felkérésére.   

8956 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)
JJ
john john hoffman Ennyi ideje: 11 Hónapok

spreadsheets are a powerful tool that helped legitimize the personal computer for business use in the early 1980s. They paved the way for the software revolution that has unfolded so explosively since then. Today, spreadsheet software ships with almost every new personal computer today, and most people have at least some experience with this type of software <a href="https://www.offiice-settup.com/">office.com/setup</a> Very helpful and Great information <a href="https://www.offiice-settup.com/microsoft365setup/">microsoft365.com/setup</a>   

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.