Wi-Fi hálózat

1. Fogalom magyarul: Wi-Fi hálózat

2. Fogalom angolul: Wi-Fi network

3. Meghatározás:

A Wi-Fi hálózat elnevezést eredetileg az IEEE 802.11b szabványt megvalósító WLAN-hálózatokra használták, napjainkban azonban az IEEE 802.11 szabványcsalád összes elemére alkalmazzák. Az eredeti IEEE 802.11 szabvány 1997-ben jelent meg, és szórt spektrumú átvitelt javasolt. A szabvány későbbi verziói ortogonális frekvenciaosztásos multiplexálást (OFDM) használnak, általában a 2,4 vagy az 5,8 GHz-es frekvenciatartományokban. Mindazonáltal a szabványcsalád legújabb részei már nem is támogatják az eredeti WLAN-szolgáltatást. Az IEEE 802.11ad szabvány egy kábelt helyettesítő szolgáltatást nyújt, nagy felbontású multimédia tartalmak robusztus átvitelére néhány méteres távolságon belül, például egy laptop vagy egy kamera és egy HDTV vagy HD-projektor között, a 60 GHz-es frekvenciatartományban. Másfelől az IEEE 802.11ah szabvány nagy kiterjedésű (kilométeres átmérőjű) hálózatokban biztosít korlátozott sebességű átvitelt, többnyire szenzorok és IoT-eszközök számára, az 1 GHz alatti nem engedélyköteles frekvenciatartományokban.       

4. Hivatkozás: 

IEEE 802.11: Wireless LAN Medium Access Control (MAC) and Physical Layer (PHY) Specifications http://standards.ieee.org/getieee802/download/802.11-2012.pdf

5. Megjegyzés: A közhiedelemmel ellentétben a Wi-Fi nem egy mozaikszó, és nem jelenti azt, hogy Wireless Fidelity. A terminológiát és a logót egy marketing cég találta ki, a Wireless Ethernet Compatibility Alliance (mai nevén Wi-Fi Alliance) felkérésére.   

4392 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.