Virtuális magánhálózat

1. Fogalom magyarul: Virtuális magánhálózat (VPN)

2. Fogalom angolul: Virtual Private Network (VPN)

3. Meghatározás:

A virtuális magánhálózat (Virtual Private Network) koncepciója lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy úgy kommunikáljanak egymással, úgy vegyenek igénybe szolgáltatásokat a nyilvános, nyílt hozzáférésű hálózaton keresztül, mintha az eszközeik közvetlenül a – többnyire zárt és védett – magánhálózathoz csatlakoznának.

4. Hivatkozás:

RFC 4301 - RFC 4304, RFC 4308 – RCF 4309, RFC 7321, RFC 8247, IEEE 802.1Q

5. Megjegyzés:

A virtuális magánhálózatok tipikus felhasználási módjai például a vállalatok földrajzilag elkülönülő telephelyeinek biztonságos összekapcsolása vagy a rendszeresen/alkalomszerűen távmunkában foglalkoztatott alkalmazottak számára az infokommunikációs infrastruktúrához való hozzáférés biztosítása. A VPN-megoldások sokféleképpen csoportosíthatóak, például aszerint, hogy melyik rétegben kapcsolják össze a virtuális hálózatot, hogy milyen protokollt használnak az alagutazásra, hogy hol végződtetik az alagutat, hogy milyen biztonságot nyújtanak, stb.

Például az IPsec (RFC 4301- RFC 4304, RFC 4308 – RCF 4309, RFC 7321, RFC 8247) hálózati szinten teremt lehetőséget a bizalmas üzenetváltásra azonosított felhasználók között a csomagok integritásának biztosítása mellett. A virtuális LAN (IEEE 802.1Q) technológia azt teszi lehetővé, hogy egy fizikai hálózatot több virtuális alhálózatra osszunk fel azáltal, hogy az Ethernet-keretbe egy címkét (tag) illesztünk.

A virtuális magánhálózat felett a gyors és egyszerű csomagtovábbítás érdekében gyakran használnak MPLS-t. 

5573 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.