Vezeték nélküli testközeli hálózat

1. Fogalom magyarul: Vezeték nélküli testközeli hálózat (WBAN)

2. Fogalom angolul: Wireless Body Area Network (WBAN)

3. Meghatározás:

A vezeték nélküli testközeli hálózat olyan hálózat, mely az emberi testbe beépített, illetve a testen vagy a ruházaton elhelyezett eszközöket (tipikusan szenzorokat és aktuátorokat) köti össze egy rádiós interfészen keresztül. A WBAN-hálózatokat nagyrészt orvosi célokra használják: különböző szenzorokkal folyamatosan monitorozni lehet a páciens életfunkcióit (vérnyomás, pulzus, vércukorszint, testhőmérséklet, lélegzetvétel sűrűsége, stb.), a megfelelő aktuátorokkal pedig (pacemaker, inzulinadagoló, izomstimulátor, stb.) szükség esetén be lehet avatkozni a szervezet működésébe. Korlátozott méretükből és szűkös energiatartalékaikból adódóan ezek a szenzorok és aktuátorok általában csak nagyon kis távolságokra képesek kommunikálni, ezért a WBAN-hálózatok egy átjátszó eszköz segítségét veszik igénybe az internet eléréséhez. Ez tipikusan a páciens okostelefonja.

A WBAN-hálózatok kommunikációját az IEEE 802.15.6 szabvány szabályozza, melyet 2012-ben fogadtak el. 

4. Hivatkozás:

IEEE P802.15.6-2012 Standard for Wireless Body Area Networks, http://standards.ieee.org/findstds/standard/802.15.6-2012.html

5. Megjegyzés: 

6503 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.