Vészhelyzeti kommunikáció

1. Fogalom magyarul: Vészhelyzeti kommunikáció

 2. Fogalom angolul: Emergency communications

 3. Meghatározás:

A vészhelyzeti kommunikáció olyan emberek közötti kommunikációs szolgáltatás amely egy felhasználó és a PSAP között jön létre, hogy a segélyszervezet fogadni tudja a segélykérést.

A PSAP (public safety answering point) egy olyan helyet jelent, ahol először fogadják a segélyhívást a tagállam által kijelölt hatóság vagy szervezet képviselői. A PSAP rendszerint egy megfelelően kialakított call center.

Az európai egységes segélyhívószám 112.

 4. Hivatkozások:

Proposal for a DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL establishing the European Electronic Communications Code (Recast) Brussels, 14.9.2016 COM(2016) 590 final 2016/0288 (COD)

//https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2016/EN/1-2016-590-EN-F1-1.PDF//

 5. Megjegyzések:

Kapcsolódó fogalmak  2003. évi C. törvény a 2016.11.30. állapota szerint:

Segélyhívás: a rendőrség, a mentőszolgálat, a tűzoltóság sürgősségi hívása rövid hívószámmal vagy az európai harmonizált segélyhívószámmal.

E-segélyhívás: olyan, járműből az európai harmonizált segélyhívó számra érkező segélyhívás, amelyet vagy automatikusan a járműbe épített érzékelő aktiválása hatására, vagy manuálisan indítanak, és amely szabványos adatokat továbbít mobil rádiótelefon-hálózatok segítségével, és hangátviteli csatornát hoz létre a járműben tartózkodók és a segélyszolgálati állomás között. 

6290 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.