Tartalomelosztó hálózat

1. Fogalom magyarul: Tartalomelosztó hálózat

2. Fogalom angolul: Content Delivery Network (CDN)

3. Meghatározás:

Az internet fölötti magánhálózat, mely a globális internet számos pontján, a nyilvános internethez kapcsolódó szerverekből áll. A CDN-hálózat felépítésében a kiindulópontot a forrásszerver (Origin Server) jelenti, ahol az eredeti tartalom érhető el. Ezt egészítik ki a területileg különböző helyeken elhelyezett ún. másolat-szerverek (CDN server), amelyeken az eredeti tartalom másolata található, földrajzilag elosztva. A szervereket egy nagysebességű, optimalizált, a belső forgalmat bonyolító magánhálózat kapcsolja össze. A tartalomelosztó hálózatok lehetővé teszik, hogy a fogyasztókat egy viszonylag közeli szerverről szolgálják ki, így a tartalomhoz való hozzáférés ideje megrövidül, és kisebb valószínűséggel lesznek szűk keresztmetszetek az átviteli sávszélességben.

4. Hivatkozás:

COMMISSION DECISION of 28 June 2000 declaring a concentration incompatible with the common market and the EEA Agreement (Case COMP/M.1741 — MCI WorldCom/Sprint) (notified under document number C(2000) 1693) (2003/790/EC)

5. Megjegyzés:

9074 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.