Sztereó multiplex

1. Fogalom magyarul: Sztereó multiplex

2. Fogalom angolul: Stereo multiplex        

3. Meghatározás:

A sztereó multiplex a rádióműsorszóró rendszerekben alkalmazott, a kétcsatornás térhatású hangvisszaadást lehetővé tevő kombinált jel, amely mind a bal, mind a jobb csatorna jelét tartalmazza, speciális módon (összeg- és különbségi jelek formájában). A két csatorna szétválasztását a vevőkészülék dekóder egysége végzi. A sztereó multiplex jel kialakítása biztosítja, hogy a csak monó adás vételére alkalmas vevőkészülékek is tudják venni a sztereó adást, természetesen monóban (“visszafelé kompatibilitás”).

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

Az ábra a sztereó multiplex jel frekvenciatartománybeli képét (az egyes spektrumrészek elhelyezkedését) mutatja. Látható, hogy a bal és jobb csatorna összegjele az alapsávban helyezkedik el, ezt a részt veszi a monó vevő. A bal és jobb csatorna AM-DSB modulációval átvitt különbségi jele a 38 kHz-es frekvencia környezetében helyezkedik el. A demoduláció után a B és J jel az összeg- ill. a különbségi jelből egyszerű mátrixáramkörrel állítható elő.

 

9520 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.