Szimbólumsebesség

1. Fogalom magyarul:Szimbólumsebesség

2. Fogalom angolul:Symbol rate

3. Meghatározás:

Alapsávi digitális jelátvitelnél az impulzusok nagysága és pozíciója meghatározott diszkrét állapotokat vehet fel, ezen állapotok mindegyike egy adott bitkombinációnak felel meg. Ezeket az állapotokat nevezzük szimbólumoknak, a másodpercenként átvitt szimbólumok számát pedig szimbólumsebességnek.

Hasonlóképpen, digitális modulációk esetén a szimbólumok a vivőhullám diszkrét állapotai, így pl. különböző amplitúdóértékei, vagy fázishelyzetei. Ezek száma és jellege igen sokféle lehet, attól függően, hogy milyen fajtájú modulációról van szó, a közös bennük azonban az, hogy minden egyes vivőállapot egy-egy bitkombinációt képvisel. A vivőállapotokat nevezzük szimbólumoknak, a szimbólumsebesség pedig a másodpercenként átvitt szimbólumok száma.

Megjegyezzük, hogy az adatsebesség, azaz a másodpecenként átvitt bitek száma ― a fentiekből következően ― a szimbólumsebesség és a szimbólumonként képviselt bitek számának szorzata. Bináris esetben a kétféle sebesség megegyezik.

4. Hivatkozások:

 5. Megjegyzések:

13599 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.