Szerver

1. Fogalom magyarul: Szerver (Kiszolgáló)

2. Fogalom angolul: Server

3. Meghatározás:

Eredeti értelmében a kiszolgáló egy számítógépes program vagy akár csak egy processz, amely valamilyen szolgáltatást vagy szolgáltatásokat nyújt másik, ugyanazon vagy másik eszközön futó számítógépes programoknak, amelyet kliensnek nevezünk. A kliens-szerver rendszereket jellemzően a kérdés-válasz modell szerint építik fel: a kliens kéréssel fordul a kiszolgálóhoz, amely a teljesítéshez szükséges tevékenységek elvégzése után válaszol.

A szerver elnevezés később átvivődött (metonímia) a programokat futtató eszközökre is. A felhő alapú számítástechnika terjedésével viszont a kiszolgálókat futtató számítógépek egyre kevésbé konkretizálhatók, így az eredeti értelmezéshez térünk vissza. Tipikus szerverek például a web-szerverek, a levelező szerverek, az adatbázis-szerverek, a file-szerverek vagy a nyomtatószerverek.

4. Hivatkozás:

-

5. Megjegyzés:

Speciális eszköz az úgynevezett proxy szerver, amely a kliens és a szerver közé ékelődve a kliensektől érkező kéréseket a kiszolgáló felé továbbítja, a válaszokat pedig ellenkező irányba küldi. Használatának többféle indoka is lehet, például a jogosulatlan hozzáférés megakadályozása, a valódi szerver védelme vagy a felhasználók anonimitásának biztosítása. 

11161 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.