Szemantikus web

1. Fogalom magyarul: Szemantikus web

2. Fogalom angolul: Semantic Web

3. Meghatározás:

Tim Berners-Lee, a World-Wide Web projekt elindítójának vezetésével 2000-ben meghirdetett program, amelynek célja az volt, hogy a számítógépet megtanítsák a weben keresztül elérhető dokumentumok értelmezésére, a formális ontológiák kidolgozásán keresztül képessé tegyék a gépeket a szemantikai keresésre, valamint minél nagyobb mértékben képesekké tegyék a gépeket a webes dokumentumok közti automatikus kapcsolatok keresésére, feltárására. TBL híres mondata: A kilencvenes években megtanítottuk a számítógépet arra, hogy el tudja olvasni a szövegeinket. A kétezres években arra kell megtanítanunk, hogy értse is meg azokat.

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

A szemantikus web víziója nem hozta el a remélt áttörést. Sikereket értek el szakterületi ontológiák fejlesztésében és alkalmazásában, de kiderült, hogy az általános ontológiák kidolgozásához még sok munkára, egyeztetésre van szükség. Időközben a szemantikus web kezdeményezéshez kapcsolódóan megjelent a Linked Data kifejezéssel címkézhető elgondolás, amely RDF-tripletekben megfogalmazott, gépekkel gyorsan olvasható, feldolgozható állítások publikálásával akarja a gépek közti szabványos, szemantikailag tartalmas kommunikációt elősegíteni.

635 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.