Szélessávú

1. Fogalom magyarul: Szélessávú 

2. Fogalom angolul: Broadband

3. Meghatározás:

Valamilyen távközlő képesség, berendezés, csatorna, rendszer vagy hálózat tulajdonsága. A kifejezés eltérő műszaki tartalmú jelentéseket hordozhat alkalmazási környezetétől függően. Gyakran a keskenysávútól való megkülönböztetés céljára használják, szubjektíven definiálva valamilyen relatív viszonyt.

4. Hivatkozások:

"Definition: broadband". Federal Standard 1037C, Glossary of Telecommunication Terms. 1996. Retrieved July 19, 2011., http://www.its.bldrdoc.gov/fs-1037/dir-040/_5880.htm , letöltés: 2016. november 28. 17:25 (Megjegyzés a „broadband” definíciója a szinonimaként megjelölt „wideband” definíciójával egyezik meg, egyes kontextusokhoz relatív értéket is meghatároz: pl. szélessávúnak tekinthető az átvitel céljára alkalmazott frekvenciasáv, ha az a középfrekvencia 0,1-szeresénél szélesebb.)

5. Megjegyzések:

 i. A címszó a jelenlegi gyakorlatban erősen kereskedelmi jellegű, relatív tartalmú (egy adott időszakban rendelkezésre álló hálózati technikák és megoldások szintjén dől el, hogy mi tekinthető szélessávúnak).

ii. Kereskedelmi jellegéből adódóan akkor is homályos tartalmú, ha hálózat vagy szolgáltatás jelzője (hálózat: mely hálózati pontok között, szolgáltatás: milyen feltételek – felhasználószám, forgalmi viszonyok, stb.).

14441 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.