Számozás-független alapú emberek közötti kommunikációs szolgáltatás

1. Fogalom magyarul: Számozás-független alapú emberek közötti kommunikációs szolgáltatás

 2. Fogalom angolul: Number-independent interpersonal communications service

 3. Meghatározás:

A számozás-független emberek közötti kommunikációs szolgáltatás olyan emberek közötti kommunikációs szolgáltatást jelent, amelynél a hívásban nyilvános kapcsolt távbeszélő hálózat nem vesz részt a kijelölt számozási erőforrások igénybevételével például a nemzeti vagy nemzetközi számozási terv alapján, vagy olyan számok igénybevételével, amelyet a nemzeti vagy nemzetközi számozási tervek lehetővé teszik.

 4. Hivatkozások:

Forrás: Proposal for a DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL establishing the European Electronic Communications Code (Recast) Brussels, 14.9.2016 COM(2016) 590 final 2016/0288 (COD)

https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2016/EN/1-2016-590-EN-F1-1.PDF

 5. Megjegyzések:

Jellemző példa a számozás-független alapú emberek közötti kommunikációs szolgáltatásra a VoIP-alapú szolgáltatás, amelynek Magyarországon legelterjedtebb változatai a Skype és a Viber. Persze igen elterjedt egyéb hasonló változatok is léteznek például: Yahoo Messenger, ICQ, MSN, Wavigo, Babble, I Connect Here, Glo Phone, 3 W Tel, Buddy Talk, Pc-Telephone, Rhino Bell, Terra Call, V Buzzer, Microsoft NetMeeting.

Kezdetben VoIP-szolgáltatással csak akkor lehetett valakit elérni, ha ismert volt például a skype azonosítója és futott nála a skype vagy mobil hívásnál futott a megfelelő alkalmazás. Ma már arra is van mód, hogy közvetlenül mobilszámot vagy vezetékes számot hívjunk VoIP-alapú technikával, a valódi telefonszolgáltatónk által nyújtott percdíjak töredékéért. Ekkor interneten keresztül indul a hívás, a hívott fél nem is tudja, hogy nem a hagyományos módon hívták fel. Sőt, megadható, hogy hívóként a valódi telefonszámot írja ki a hívottnál a rendszer. Így nem tudhatja, hogy VoIP-on keresztül épült fel a hívás. Ilyen szolgáltatás igénybevételére egy számlát kell nyitni rendszerint egy viszonteladónál.

A VoIP-alapú emberek közötti kommunikációs szolgáltatás minősége nem garantálható a hagyományos PSTN-hálózaton kialakult rendszerrel ellentétben. A VoIP-alapú szolgáltatás esetén a fő minőségi problémát a csomagok késése és elvesztése jelenti. A beszédtömörítésre és az elvesztett csomagok kezelésére számos kódoló-dekódoló eljárás alakult ki.  

2909 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.