Számhordozási központi referencia adatbázis

1. Fogalom magyarul: Számhordozási központi referencia adatbázis 

2. Fogalom angolul: Central reference database for number portability 

3. Meghatározás:

A helyhez kötött telefonszolgáltatást, nemföldrajzi számmal elérhető szolgáltatást és a mobil rádiótelefon szolgáltatást nyújtó szolgáltatók kötelesek lehetővé tenni előfizetőik számára a számhordozást.

A számhordozási központi referencia adatbázis (KRA) a számhordozás érdekében létrehozott adatbázis, amely tartalmazza az összes hordozott számmal kapcsolatos hívásirányítási információt. A KRA rendszer elvégzi a KRA adatállományainak kezelését, a KRA-felhasználók nyilvántartását, valamint elektronikus adatkapcsolaton keresztül biztosítja a hívásirányítási adatok össze­gyűjtését és a szolgáltatók, valamint a jogosultak részére való szétosztását.

4. Hivatkozások:

2/2012. (I. 24.) NMHH rendelet a számhordozás részletes szabályairól.

5. Megjegyzések:

Hordozott szám: az előfizetői szerződésben szereplő azon szám, amelyet az előfizető az átadó szolgáltatótól az átvevő szolgáltatóhoz való áttéréskor, vagy helyhez kötött telefonszolgáltatás esetén a számozási körzeten belül az igény­bevétel helyének illetve technológiájának - hívásirányítási információ változá­sával járó - megváltoztatásakor megtart.

Átadó szolgáltató: az az előfizetői hozzáférést nyújtó szolgáltató, amelynek előfizetője az előfizetői szerződés megszüntetése, illetve módosítása keretében az előfizetői számot egy másik szolgáltatóhoz viszi át.

Átvevő szolgáltató: az az előfizetői hozzáférést nyújtó szolgáltató, amelynek előfizetője az előfizetői szerződés megkötésének keretében az előfizetői számot egy másik szolgáltatótól hozza át.

Hívásirányítás: az a hálózati funkció, amely a hordozott számra kezdemé­nyezett hívás esetén meghatározza és beilleszti a valós végződésre utaló irányítási információt és a hívást a hívott fél valós végződtető hálózata felé továbbítja.

Irányítási információ: a hordozott számot, a hozzá tartozó irányítási számot és az érvényesség időtartamát tartalmazó információ.

Irányítást végző szolgáltató: az a szolgáltató, amely a hívások hordozott számokra való irányításához a szükséges irányítási számot - általában adatbázis lekérdezésével - a hívásba beiktatja.

    

5888 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.