Soft-state protocol

1. Fogalom magyarul: Soft-state protokoll

2. Fogalom angolul: Soft-state protocol

3. Meghatározás:

Egy soft-state protokoll, a hard-state protokolloktól eltérően, olyan információk használatára épül, melyek idővel elavulnak, ha nem frissítik azokat. Mikor a protokoll először értesül egy bizonyos információról, eltárolja azt és egy időzítőt rendel mellé, mely azt mutatja, mennyire friss az adott információ. Minden alkalommal, amikor az információt megerősítik, az időzítő frissül. Ha az időzítő lejár, a hozzá tartozó információt törlik. A soft-state protokollok előnye, hogy bizonyosak lehetünk egy adott információ érvényességében, az információnak megfelelő időzítőt figyelembe véve. Hátrányuk viszont egyfelől az, hogy az információ folyamatos megerősítése jelentős többletterhelést ró a hálózatra. Másfelől bizonyos esetekben szükség lehet az információ azonnali törlésére, a „teljesen” soft-state protokolloknál viszont erre csak a megfelelő időzítő lejáratakor van lehetőség. Köztes megoldásként ezért bizonyos protokollok megengedik az explicit törlési üzenetek használatát.               

4. Hivatkozás:

5. Megjegyzés: Az IGMP multicast csoportmenedzsment protokoll, az RSVP erőforrásfoglaló protokoll, illetve több útvonalválasztó protokoll is (pl. DVMRP, PIM) soft-state protokollként működik. 

4996 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.