SIP

1. Fogalom magyarul: SIP

2. Fogalom angolul: SIP – Session Initiation Protocol

3. Meghatározás:

A SIP az IETF által szabványosított multimédia hívásvezérlő protokoll. Szolgáltatásai: multimédia kapcsolatok (ún. session-ök) létrehozása, módosítása és lebontása két vagy több résztvevő között. A session-ök létrehozása során lehetővé teszi, hogy a résztvevők megállapodjanak az alkalmazott médiaformátumokban és egyéb paraméterekben. Kezeli a résztvevők helyzetinformációját, lehetővé teszi azok elérését a hívó által ismert címen akkor is, amikor a hívott(ak) más hálózatokban tartózkodnak ideiglenesen, vagy átmenetileg. Támogatja a webes szolgáltatások integrálását.

A TCP/IP protokoll-stack-en belül a SIP mind TCP, mind UDP szállítási protokoll felett működhet. Protokoll-technológiáját illetően állapotmentes, szövegalapú protokoll.

4. Hivatkozások:

RFC 3261

5. Megjegyzések

A SIP “párja” a távközlési világban szabványosított H.323 jelű hívásvezérlő protokoll, pontosabban család, amely szolgáltatásait tekintve nagyon hasonló a SIP-hez. A H.323 a SIP-pel szemben bináris, állapot-alapú protokoll. A SIP alkalmazásának részaránya folyamatosan növekszik, és várható, hogy rövidesen egyeduralkodóvá fog válni. 

19613 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.