Router

1. Fogalom magyarul: Router (Útválasztó)

2. Fogalom angolul: Router

3. Meghatározás:

A hálózati útválasztó olyan hálózati eszköz, amely a számítógép-hálózatok között az adatcsomag-továbbítást végzi. Eképpen egy router legalább két hálózathoz kapcsolódik legalább egy-egy összeköttetésen keresztül. Amikor a valamelyik összeköttetésén keresztül egy csomag érkezik, az útválasztó kiolvassa a csomag fejlécéből a csomag végső célpontjának hálózati rétegbeli címét, majd a saját útválasztó táblája vagy szabályrendszere szerint továbbítja a csomagot a megfelelő másik összeköttetésén. A fenti leírásból következik, hogy az útválasztók a 3., vagyis a hálózati rétegben működnek.

4. Hivatkozás:

-

5. Megjegyzés:

A legegyszerűbb routerek azok a tipikusan otthoni felhasználású eszközök, amelyek az otthoni hálózatot és az internetet kapcsolják össze. Mivel a szolgáltatók által kiépített hozzáférési hálózatoknak csak kisebb része Ethernet-alapú, ezek az útválasztók sokszor modemként és Wi-Fi-AP-ként is működnek, végződtetik a más technológiájú hozzáférési hálózatot az előfizetői végponton és vezetékes vagy vezeték nélküli IP-feletti kapcsolódási lehetőséget nyújtanak a felhasználó eszközeinek.

Ehhez képest a nagyteljesítményű útválasztók az AS-eken belül egymáshoz és kisebb teljesítményű routerekhez kapcsolódva nagysebességű csomagtovábbítást végeznek gyakran optikai összeköttetéseken, illetve szolgáltatók hálózatait kapcsolják össze. 

9643 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.