Reklám

Fogalom magyarul: Reklám

Fogalom angolul: Advertisement

Meghatározás:

Olyan - műsorszámnak minősülő - közlés, tájékoztatás, illetve megjelenítési mód, amely valamely birtokba vehető forgalomképes ingó dolog - ideértve a pénzt, az értékpapírt és a pénzügyi eszközt, valamint a dolog módjára hasznosítható természeti erőket -, szolgáltatás, ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítésének vagy más módon történő igénybevételének előmozdítására, vagy e céllal összefüggésben a vállalkozás neve, megjelölése, tevékenysége népszerűsítésére vagy áru, árujelző ismertségének növelésére irányul. 

A kereskedelmi közlemény fogalma alá tartozik, azonban annál szűkebb esetkört fed le. Vásárlásra, szolgáltatás igénybevételére ösztönző tájékoztatás lehet például egy adott termék, szolgáltatás bemutatása, előnyeinek, tulajdonságainak ismertetése, a kereskedelmi elérhetőség vagy az ár közzététele. A reklám esetében csak másodlagos jellegű az ún. népszerűsítési cél, vagyis amikor valamely vállalkozás saját nevét, arculatát népszerűsíti, illetve a népszerűsítési cél mindig összekapcsolódik az „értékesítés-ösztönző” motívummal is.

Nem tartoznak a reklám fogalmi körébe a támogatói közlemények, vagyis, amikor egy műsorszám vagy médiatartalom támogatásával összefüggésben a támogató vállalkozás megnevezésre kerül.

Hivatkozás:

Mttv. Értelmező Rendelkezések 203. § 59. pontja. 

13539 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.