Rejtjelezés

1. Fogalom magyarul: Rejtjelezés

2. Fogalom angolul: Encryption

3. Meghatározás:

A rejtjelezés, titkosítás vagy kriptográfiai értelemben vett kódolás (régiesen sifrírozás) egy olyan leképezés, ami egy nyílt szöveget és egy kulcsot ún. kriptoszövegbe (rejtjelezett üzenetbe) képez le azzal a céllal, hogy információt rejtsen el a nyílt szövegről. Ellentett művelete a dekódolás, visszafejtés vagy desifrírozás, ami a kriptoszövegből a (kódoláshoz használt kulccsal nem feltétlenül megegyező) kulcs segítségével visszaállítja a nyílt szöveget.

4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

A rejtjelező eljárások az alkalmazott kulcstól függően lehetnek szimmetrikus (pl. AES) vagy aszimmetrikus (publikus) kulcsúak (pl. RSA).

A feltételezett támadó rendelkezésére álló információ alapján az üzenettitkosítás biztonságát a következő támadó-modellek szerint szokás vizsgálni:

  • csak kriptoszöveg alapú támadás (ciphertext-only): a támadónak azonos kulccsal rejtjelezett üzenetek halmaza áll rendelkezésére;
  • ismert nyílt szöveg alapú támadás (known-plaintext): azonos kulccsal titkosított nyílt-rejtett üzenetpárok ismertek;
  • választott nyílt/rejtett szöveg alapú támadás (Chosen-plaintext/chosen-ciphertext vagy CPA/CCA): a támadó által választott nyílt/rejtjelezett üzeneteknek megfelelő rejtjelezett/nyílt üzenetek ismertek. Az ilyen támadást adaptívnak nevezzük, ha az egyes üzenetek kiválasztását befolyásolhatják a korábbi kérdésekre kapott válaszok. 
8568 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.