Rádiófrekvenciás azonosítás

1. Fogalom magyarul: Rádiófrekvenciás azonosítás

 2. Fogalom angolul: Radio Frequency Identification (RFID)

 3. Meghatározás:

A rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) elektromágneses teret használ a tárgyakra helyezett címkék, eszközök segítségével a tárgyak automatikus azonosítására és követésére. Az RFID-címke egy apró tárgy, amely rögzíthető vagy beépíthető az azonosítani kívánt objektumba. Az objektum lehet tárgy, például egy árucikk, alkatrész, vagy élőlény. A címke elektronikusan tárolt adatokat tartalmaz. A vonalkóddal ellentétben nem kell láthatónak lennie az RFID-címkének az olvasó számára, így lehet becsomagolva is, akár teherautóban is.

 4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

A passzív címke a működéshez energiát a közelben lévő RFID-olvasóból kisugárzott elektromágneses térből nyer. A passzív RFID-transzponder egy mikrocsipet tartalmaz, ami egy antennával van egybeépítve. A tokozásuk sokféle lehet. Lehet egy hordozó rétegre felerősítve, vagy papírcímke és ragasztóréteg között nyomtatható RFID-címke vagy lehet smart-label. Passzív címkék léteznek a 125 kHz, 13,56 MHz és UHF (860-960 MHz) tartományban. Némely rendszer a 2,45 GHz-es sávot illetve egyéb sávot is használhat.

Az aktív címke egy kis elemet tartalmaz és messzebbről is leolvasható. Aktív RFID-rendszereket használnak például nagy értékű konténerek, vasúti kocsik, stb. követésére. A használt frekvencia általában 455 MHz, 2,45 GHz vagy 5,8 GHz és az olvasási távolság általában 20-100 méter.  

3835 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.