Publikus kulcsú kriptográfia vagy aszimmetrikus kriptográfia

1. Fogalom magyarul: Publikus kulcsú kriptográfia vagy aszimmetrikus kriptográfia

2. Fogalom angolul: Public key cryptography or asymmetric cryptography

3. Meghatározás:

Olyan kriptográfiai eljárások, melyek algoritmusai egyetlen (titkos) kulcs helyett különböző kulcsokat, egy titkos és egy ebből származtatott nyilvános kulcsot használnak. A rejtjelezés mellett publikus kulcsú kriptográfia segítségével megvalósíthatók digitális aláírás sémák és kulcsmegegyezés protokollok is. A publikus kulcsú rejtjelező eljárások (pl. RSA) egy üzenet címzettjének nyilvános kulcsával történő titkosítást tesznek lehetővé, mely a címzett titkos kulcsával dekódolható. A szimmetrikus kulcsú eljárások esetén felmerülő kulcscsere-probléma ezzel arra egyszerűsödik, hogy biztosítani kell a publikus kulcs hitelességét, ami lehetséges pl. hitelesített (de nem feltétlenül titkos) kommunikációs csatorna használatával vagy PKI segítségével.

4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

A publikus kulcsú kriptográfiában gyakori, hogy egy rendszer biztonságát az garantálja, hogy feltörésének nehézsége visszavezethető egy adott, ismerten nehéz matematikai probléma megoldására (pl. diszkrét logaritmus probléma). Az ilyen problémákkal való szoros kapcsolat eredménye, hogy a publikus kulcsú eljárások kevésbé hatékonyak, mint a szimmetrikus kulcsúak, ezért ilyen módszerekkel leginkább azt a titkos kulcsot szokás rejtjelezni, amivel a nagyobb méretű adatok vannak titkosítva. 

6973 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.