Proxy szerver

1. Fogalom magyarul: Proxy szerver

2. Fogalom angolul: Proxy server

3. Meghatározás

Proxy szervernek nevezzük az olyan szervereket, amelyek kliensek megbízásából tevékenykednek, és azok kéréseit (request-jeit) továbbítják azokhoz a szerverekhez, vagy azon szerverek felé, amelyek a kéréseket ki tudják szolgálni, továbbá a szerverek felől érkező válaszokat (response-okat) továbbítják a klienseknek. Szűrik és feldolgozzák valamennyi hozzájuk érkező IP-csomagot, és eldöntik, hogy a klienstől hozzájuk érkező kérésekből melyek azok, amelyeket saját gyorsítótárolójukból ki tudnak szolgálni és melyeket küldjenek ki egy távoli szerverre a kliens nevében. A proxyk legfontosabb feladatai: szűrés vírusok és kártékony szoftverek ellen, erőforrások elérésének felgyorsítása.

4. Hivatkozások:

Gartner IT Glossary

https://www.gartner.com/it-glossary/

5. Megjegyzések:

A proxy szervereknek különösen médiahálózatokban van fontos szerepük, mivel segítségükkel meg lehet gyorsítani a tartalom megszerzését. A tartalomszétosztó hálózat – Content Delivery Network, CDN – tulajdonképpen proxy szerverek hálózata. 

7123 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.