Politikai reklám

Fogalom magyarul: Politikai reklám

Fogalom angolul: Political advertisement

Meghatározás:

Valamely párt, politikai mozgalom vagy a kormány népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző, illetve azok nevét, célját, tevékenységét, jelszavát, emblémáját népszerűsítő, a reklámhoz hasonló módon megjelenő, illetve közzétett műsorszám.

Az országgyűlési, európai parlamenti, illetőleg a helyi, megyei önkormányzati képviselők választásával, valamint a népszavazással kapcsolatos politikai véleménynyilvánítást elősegítő műsorszám, melyet a hatályos szabályozás szerint a Kormány is közzétehet.

A politikai kérdésekben való véleménynyilvánítást, tájékoztatást kívánja elősegíteni.

Tipikusan ilyennek minősülnek az egyes politikusok, pártrendezvények népszerűsítéséről szóló üzenetek.

A politikai reklám megvalósulásához nem szükséges a párt támogatására, népszerűsítésére vonatkozó közvetlen felhívás; enélkül is politikai reklámként értékelendő a műsorszám, amennyiben hatásával egy párt tevékenységének, céljainak, a róla alkotott képnek népszerűsítését szolgálja.

Választási kampányidőszakban a választási eljárásról szóló törvény (Ve.) szabályai szerint lehet politikai reklámot médiaszolgáltatásban közzétenni. Választási kampányidőszakon kívül politikai reklám kizárólag már elrendelt népszavazással összefüggésben közölhető. Tartalmáért a médiaszolgáltató nem felel; amennyiben a közzétételére irányuló igény megfelel a választási eljárásról szóló törvényben foglaltaknak, úgy mérlegelés nélkül köteles közzétenni azt.

Közzétételkor a közzététel megrendelőjét egyértelműen meg kell nevezni. Médiaszolgáltatásban kizárólag ellenérték nélkül közölhető, reklámcélokat nem szolgálhat. Nem tartozik a kötelezően korhatári kategóriába sorolandó műsorszámok közé.

Hivatkozás:

Mttv. 32. §, Értelmező Rendelkezések 203. § 55. pontja.

Megjegyzések:

A Ve. a politikai reklámtól megkülönbözteti a politikai hirdetést, mely ellenérték fejében közzétett, valamely jelölő szervezet vagy független jelölt népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző, illetve azok nevét, célját, tevékenységét, jelszavát, emblémáját népszerűsítő, sajtótermékben közzétett médiatartalom vagy filmszínházban közzétett audiovizuális tartalom. 

10505 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.