OSI referenciamodell

1. Fogalom magyarul: OSI referenciamodell

2. Fogalom angolul: Open Systems Interconnection - Reference Model - OSI- RM

3. Meghatározás:

Az ISO által szabványosított modell összekapcsolt rendszerek architektúrájának leírására. A hierarchikus, hét egymásra épülő rétegből álló modell lényege, hogy egy adott réteg funkcionalitását, valamint a felette ill. alatta lévő rétegek felé az illeszkedést (interfészt) definiálták, de az adott funkció megvalósítását, tehát a réteg “belsejét” nem. Ez lehetővé tesz különböző megvalósításokat.

Az OSI-modell (gyakran: ISO-OSI-modell) ma már kevésbé használatos, szerepét más referenciamodellek ill. referencia-architektúrák vették át, mint amilyen a TCP/IP-architektúra az internet világában, vagy az IEEE 802.X architektúra a lokális hálózatoknál.

4. Hivatkozások:

ISO/IEC 7498-1, https://www.iso.org/standard/20269.html

5. Megjegyzések:

A rétegezett architektúrák lényege, hogy az egymással kommunikáló rendszerek azonos szintű rétegei virtuális kapcsolatban állnak egymással, míg az adatáramlás a rétegek között felülről lefelé történik. Ezt az elvet az alábbi ábra mutatja. 

8866 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.