Nyilvános szolgáltatás

1. Fogalom magyarul: Nyilvános szolgáltatás

 2. Fogalom angolul: Public services

 3. Meghatározás:

A nyilvános elektronikus kommunikációs szolgáltatást bárki igénybe veheti, aki a szolgáltatóval erre szerződést köt. A nyilvános elektronikus kommunikációs szolgáltatás jellemző példái a helyhez kötött vagy mobil telefonszolgáltatások. A nyilvános szolgáltatás igénybe vehető nyilvános készülékről is, ahol a szolgáltatás díját pénzérmével, hitelkártyával, előrefizetett kártyával, hívókódokkal használatos kártyával egyenlítik ki.

A nyilvános szolgáltatás tágabb értelmezésben olyan szolgáltatásokat jelent, amelyeknek célja egy fejlesztés, egy hozzájárulás a közjó növelésére. A nyilvános szolgáltatások magukban foglalják az önkormányzatok, a kormányok európai intézmények által nyújtott szolgáltatásokat is.

 4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

A régi hagyományos és általános értelmezésben a nyilvános szolgáltatás a kormányzat által mindenki számára nyújtott szolgáltatásokat jelentett, mint például a kórházak, az iskolák, a rendőrség.

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/glossary

Az EU „digital-single-market” alább hivatkozott dokumentuma szerint : „A nyilvános szolgáltatás tágabb értelmezésben olyan szolgáltatásokat jelent, amelyeknek célja egy fejlesztés, egy hozzájárulás a közjó növelésére. A nyilvános szolgáltatások magukban foglalják az önkormányzatok, a kormányok európai intézmények által nyújtott szolgáltatásokat is…”

Forrás: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/glossary

Az EU Framework Directive megfogalmazása szerint a nyilvános szolgáltatás olyan elektronikus kommunikációs tevékenység, amelyet más részére ellenszolgáltatásért nyújtanak.

 A nyilvános elektronikus kommunikációs szolgáltatás ellentéte a zárt felhasználói csoport részére nyújtott szolgáltatás (Closed User Group Services), ami akár nyilvánosan elérhető hírközlő hálózaton is nyújtható. A zárt felhasználói csoport részére nyújtott szolgáltatás jellemző példái a kormányzat, a vasút, a rendőrség stb. érintett tagjai számára nyújtott elektronikus kommunikációs szolgáltatások.

Kapcsolódó hivatkozások:

2011. évi CVII. törvény által módosított 2003. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről.

A 188. § definíciói közül a nyilvános szolgáltatáshoz kapcsolódnak:

85. Nyilvános elektronikus hírközlő hálózat.

86.Nyilvánosan elérhető telefonszolgáltatás (telefonszolgáltatás).

87. Nyilvános telefonhálózat (telefonhálózat).

88. Nyilvános telefonállomás.

6513 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.