Nemlineáris torzítás

1. Fogalom magyarul: Nemlineáris torzítás

2. Fogalom angolul: Non-linear distortion

3. Meghatározás:

Ha egy jel áthalad bármilyen közegen vagy áramkörön, az alakja megváltozhat, azaz torzulhat. E jelenségnek többféle oka lehet, de alapvetően két nagy csoportot különböztethetünk meg: lineáris és nemlineáris torzításokat.

Nemlineáris torzításról akkor beszélünk, amikor egy közeg, áramkör (jellemzően erősítő) kimeneti és bemeneti feszültségének értékei között nem egyenes arányosság áll fenn, hanem valamilyen nemlineáris kapcsolat van. Ebben az esetben a kimeneten olyan frekvenciájú összetevők is megjelennek, amelyeket eredetileg nem tartalmazott a bemeneti jel, azaz a nemlineáris torzítás következtében új spektrális komponensek keletkeznek. A fentiekből adódóan nemlineáris torzítás bármilyen, akár modulálatlan, „tiszta” szinuszhullámok átvitele során is felléphet.

4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

A nemlineáris torzítás legegyszerűbb példája az, amikor a fenti kapcsolat a kimeneti és bemeneti jelértékek között négyzetes. Ebben az esetben, ha egyetlen, frekvenciájú szinuszhullám átvitelét tekintjük, akkor egyszerű trigonometrikus átalakítással meggyőződhetünk arról, hogy a kimeneten 2f frekvenciájú komponens is megjelenik, amely a bemeneti szinuszos jelhez hozzáadódik, és annak torzulásást eredményezi. 

6879 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.