Nem földrajzi szám

1. Fogalom magyarul: Nemföldrajzi szám

2. Fogalom angolul: Non-geographic number

3. Meghatározás

 Földrajzi telefonszám saját körzetben.

 A „nem-földrajzi-szám” szolgáltató 2010. július 1-től Magyarország összes földrajzi körzetében aktiválja helyi telefonszámait. Ez azt jelenti, hogy a felhasználónál fixen telepített VoIP-berendezésre már igényelhető saját tartózkodási helyének megfelelő telefonszám is.

 Egyre több ügyfél kifejezi a helyi telefonszámok használatára vonatkozó igényét. Szolgáltatóként természetesen az új szoláltató szeretné minél teljesebb mértékben eleget tenni ügyfelei kívánsága­inak, így akár meglévő 21-es körzetű telefonszámát is lecserélheti. Bárhol is él az országban, biztos lehet benne, hogy a szolgáltató tud biztosítani lakhelyének megfelelő körzetszámú telefonszámot.

 A földrajzi számok használatához mindenképpen írásos (papíralapú) szerződést kell kötni. Erre azért van szükség, mert a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szigorúan szabályozza a földrajzi, azaz a helyhez kötött telefonszámok használatát, és az ügyfeleknek szerződésben kell vállalnia, hogy a számukra kiadott telefonszámot csak a szerződésben meghatározott címen használja. A szerződés megkötése nem jár semmilyen egyéb kötelezettséggel, minden korábbi feltétel változatlan marad.

 A szerződést és a hozzá tartozó ÁSZF-kivonatot le lehet tölteni. A kitöltött és aláírt dokumentumokat postai úton kell megküldeni A szolgáltatás aktiválásáról e-mail-ben értesítik az ügyfeleket.

 4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

Nemföldrajzi szám: az ANFT (az elektronikus hírközlő hálózatok azonosítóinak nemzeti felosztási terve) által meghatározott különleges számcsoportba tartozó telefon-hívószám, amelyhez tartozó hozzáférés földrajzi helye csak számfordítással állapítható meg.

Eht 188§ 82.

 Non-geographic number means a number from the national telephone numbering plan that is not a geographic number such as mobile, freephone and premium-rate numbers;

Proposal for a Directive establishing the European Electronic Communications Code  Art 2 (34)

    

10039 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.