Nagyvárosi hálózat - MAN

1. Fogalom magyarul: Nagyvárosi hálózat - MAN

2. Fogalom angolul: Metropolitan Area Network - MAN        

3. Meghatározás:

A számítógép- és távközlő hálózatokban elterjedt a lefedett terület szerinti osztályozás, mely szerint megkülönböztetünk LAN-okat (Local Area Network, lásd még helyi hálózat), MAN-okat (Metropolitan Area Network, magyarul kb. nagyvárosi hálózat) és WAN-okat (Wide Area Network – nagyterületű hálózat).

 A MAN-ok a LAN-oknál lényegesen nagyobb, de nem korlátlanul nagy területet lefedő hálózatok. Az elnevezés arra utal, hogy tipikusan egy nagyváros területe az, amelyet a vonatkozó technológiák kifejlesztésénél megcéloztak. Eredetileg az volt a célkitűzés, hogy nagyjából ugyanakkora adatátviteli sebességet lehessen megvalósítani, mint a LAN-okban (ez jóval nagyobb volt, mint a WAN-okban alkalmazott sebesség), erre speciális hálózati technológiákat dolgoztak ki, mint a 100 Mbit/s sebességet biztosító optikai hálózat, az FDDI (ANSI szabvány), vagy az IEEE 802.6-os szabványban specifikált DQDB hozzáférési protokoll. Idővel a MAN-technológiák jelentősége lecsökkent, mivel egyrészt a LAN-ok számára megjelent a Fast Ethernet és Gigabit Ethernet, nagyobb területek lefedésére pedig a távközlési szolgáltatók kezdtek kínálni LAN-ok összekapcsolására alkalmas nagysebességű összeköttetéseket, és nem volt szükség specifikus megoldásokra. Az FDDI-t már nem gyártják, csak támogatják a még meglevő installációkat, a DQDB-ből sohasem lett termék.  

4. Hivatkozások:

 5. Megjegyzések:

12304 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.