Nagy sűrűségű polietilén

1. Fogalom magyarul: Nagy sűrűségű polietilén

2. Fogalom angolul: High Density Polyethylene (HDPE)

3. Meghatározás:

A poliolefinek (kettős kötést tartalmazó szénhidrogének) családjába tartozó szintetikus polimer műanyag, a polietilén (PE) viszonylag magas, 0,941 - 0,96 g/cm³ fajsúlyú változata. Kristályos, hőre lágyuló műanyag. A kis sűrűségű polietilénnél (LDPE, 0,92 g/cm³) nagyobb sűrűség a nagyobb kristályosságból (65–80 %) ered, és ezt a nagyobb fokú rendezettséget az teszi lehetővé, hogy 1000 szénatomra a láncban a HDPE esetében csak 1–5 elágazás jut. Mindez sokkal nagyobb szilárdságot, magasabb olvadási hőmérsékletet is eredményez, mint az LDPE esetében, és az anyagot kiválóan alkalmassá teszi optikai kábelek védőcsövei készítésére.

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

Az LPE rövidítést gyakran használják a Linear Polyethylene (lineáris polietilén) fogalom jelölésére a pontosabb HDPE rövidítés helyett. Ez félrevezető lehet, mert a hazai gyakorlatban néha a „lágy polietilén” fogalom rövidítésének tekintik, továbbá a lineáris polietilénnek is van kis fajsúlyú (sűrűségű), valamint nagy sűrűségű változata is. A HDPE-nél kisebb fajsúlyú lágy polietilén nem alkalmas távközlési védőcsövek készítésére. A lágy polietilén szokásos rövidítése LDPE – kis sűrűségű polietilén. Ennek sajátos változata a lineáris kis sűrűségű polietilén (LLDPE), amely jellemzően, vékony csomagoló filmek készítésére használatos.

A távközlési csövek gyártásához haznált HDPE alapanyagnak szigorú követelményeknek kell eleget tennie.

7235 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.