Multicast

1. Fogalom magyarul: Multicast

2. Fogalom angolul: Multicast

3. Meghatározás:

Számítógép-hálózatokban alkalmazott pont-többpont, illetve többpont-többpont címzési és adattovábbítási mód, mely egyszerre több fogadó fél felé is továbbítja az adatfolyamot. A hálózati rétegben (IP Multicast) egy multicast útválasztó algoritmus segítségével egy feszítőfát alakítanak ki, mely lefedi a csoport iránt érdeklődő összes végpont útválasztóját; a csoportos adatküldés a feszítőfa mentén történik, az elágazási pontokon az útválasztók megfelelő számú másolatot készítenek a csomagokból. A multicast adattovábbítás legfontosabb tulajdonsága, hogy az információmennyiség csak egy példányban áramlik át a hálózaton, így jelentős hálózati terheléscsökkentés érhető el, amennyiben több felhasználót kell kiszolgálni ugyanazzal az adatfolyammal. Ezt a tulajdonságot elsősorban a multimédia alkalmazások tudják kihasználni, mint az élő hang- és videóközvetítések, videókonferenciák. IP-hálózaton való megvalósításához multicast routing protokoll (pl. PIM, MOSPF) és multicast csoportkezelő protokoll (pl. IGMP, MLD) használata szükséges.

4. Hivatkozás:

RFC 5110

5. Megjegyzés:

A csoportos kommunikáció nemcsak a hálózati rétegben biztosítható. Az adatátviteli rétegben (Layer-2 Multicast) egy Ethernet switch csak azokra az interfészekre küld tovább egy multicast keretet, melyekről korábban értesült, hogy az adott csoport iránt érdeklődő vevőt tartalmaznak. Alkalmazás rétegbeli multicast (ALM) esetén a csomópontok nem igényelnek semmilyen támogatást a hálózat részéről a hagyományos unicast kommunikáció biztosításán kívül; a multicast csoportok kezelése ebben az esetben egy fedőhálózaton (overlay) keresztül történik, az alkalmazási rétegben.

A magyar szakirodalomban néha használják a többes-adás kifejezést, de széles körben a multicast használata terjedt el. 

13137 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.