Mobil szélessáv

1. Fogalom magyarul: Mobil szélessáv

2. Fogalom angolul: Mobile broadband

3. Meghatározás:

Mobil bázisállomásokon keresztül megvalósuló vezeték nélküli internetelérés, függetlenül a sávszélesség tényleges értékétől. A fogalom elsősorban kereskedelmi (marketing) eredetű, így a kapcsolódó adatsebesség értékeit mindig az aktuális technológiai színvonalon kell értelmezni.

4. Hivatkozások:

http://nmhh.hu/dokumentum/164404/uf_1579288_2014_hatarozat_frekvenciapalyazat.pdf

5. Megjegyzések:

Amíg 1991-ben a második generációs mobil eszközök 9,6 kbit/s adatsebességet kínáltak, addig a harmadik generáció már 0,4 – 14,4 Mbit/s letöltési sebességet nyújtott a felhasználók számára, a negyedik generáció pedig még ennél is jóval magasabbakat.

Nemzetközileg a 225 MHz és 3700 MHz közötti frekvenciatartományt használja. Hazánkban az NMHH által 2014-ben meghirdetett „Szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok” pályázat (l. a fenti hivatkozást) alapján a Magyar Telekom, Telenor, Vodafone és a Digi rendelkezik a szolgáltatás nyújtásához szükséges frekvenciahasználattal.

5795 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.