Metrika

 1. Fogalom magyarul: Metrika

 2. Fogalom angolul: Metrics

 3. Meghatározás

 Mérési adatok és statisztikák halmaza, amelyek leírják a teljesítményt vagy monitorozzák az outputok, eredmények és hatások fejlődését.  A metrikariportokban mutatókat (indikátorok) azonosítanak, valamint alapvonalakat, időtartományokat, amelyekben egy előre kitűzött célt kellene elérni.   

 4. Hivatkozások:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/glossary

 5. Megjegyzések:

A metrikus tér fogalma a matematikában olyan halmazt jelent, melyen egy távolságfüggvény, azaz metrika van értelmezve. Ez a halmaz bármely két eleméhez nemnegatív valós számot rendel („két elem közti távolságot méri”).

  A metrikus terek elméletének alapgondolata, hogy sok (sőt, valójában mindegyik) nemüres halmazon bevezethető olyan függvény, amely két elem „távolságát” méri. A távolság(függvény), metrika definíciója „axiomatikus”; a távolságfüggvényeknek meg kell felelniük három, a számegyenesen mért távolságra is jellemző egyszerű tulajdonságnak (a távolság ne függjön az elemek sorrendjétől; két elem távolsága akkor és csak akkor 0, ha e két elem egybeesik, egyébként távolságuk pozitív; továbbá érvényes legyen a „háromszög-egyenlőtlenség”).

    

30371 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.