Metainformáció - metaadat

1. Fogalom magyarul: Metainformáció - metaadat

2. Fogalom angolul: Metainformation - metadata   

3. Meghatározás:

A dokumentumokat elérhetővé tevő rendszerekben (archívumokban) a megtalálás, visszakeresés biztosítására szolgáló, a dokumentum feldolgozása során hozzárendelt, másodrendű információ. A legtöbb esetben a metainformációt metaadatnak lehet minősíteni, amennyiben megadják a metainformáció típusát.

A metaadat a dokumentumok formai, tartalmi, strukturális jellemzőit, valamint használati kapcsolatait leíró, tipizált, másodrendű információ. Két fő típusát érdemes elkülöníteni, a forgalmi és a leíró metaadatokat. A forgalmi metaadat a dokumentumok és a felhasználók közti használati, forgalmi kapcsolatokat (megtekintést, letöltést, meghallgatást, lájkolást, megvásárlást, kommentelést stb.) mint eseményeket leíró, másodrendű információ. A forgalmi metaadatok gyűjtése, elemzése alkalmas eszköz ízlés- és véleménycsoportok beazonosítására, és ezáltal felhasználói profilok kialakítására. A leíró metaadata a dokumentumok formai, tartalmi és strukturális jellemzőit biztosító, tipizált, másodrendű információ.

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

11738 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.