MPEG átviteli adatfolyam - MPEG-TS

1. Fogalom magyarul: MPEG átviteli adatfolyam – MPEG-TS

2. Fogalom angolul: MPEG Transport Stream – MPEG-TS

3. Meghatározás:

Az MPEG átviteli adatfolyam audió-, videó- és kísérőinformációk átviteléhez szabványosított digitális konténerformátum, elsősorban a műsorszétosztó rendszerekben, így pl. a DVB-rendszerekben való alkalmazásra. Az MPEG-TS konténerbe több lépcsőben kerül bele a tartalom és a kísérő információ.

Az első lépésben az MPEG-kódoló az ún. elemi adatfolyamot (Elementary Stream – ES) állítja elő, amely egyetlen médiakomponens (audió, videó vagy adat) kódolt adatai tartalmazza. A következő lépés a csomagolás, amely valamely elemi adatfolyam adatait fejrésszel és esetleg hibavédelemmel látja el, az ezt, valamint egyéb vezérlési információt tartalmazó formátum a csomagolt elemi adatfolyam (Packetized Elementary Stream – PES). A PES-ekből áll össze a program-adatfolyam (Program Stream – PS) és az átviteli adatfolyam (Transport Stream – TS). Az előbbi egyetlen program komponenseit, az utóbbi egy vagy több program komponenseit csomagolja össze. Az átviteli adatfolyam azonos hosszúságú, 188 bájtos csomagok sorozata. Egy TS-csomag fejrészből és a hasznos adatot tartalmazó részből áll. A fejrész fontos eleme a 13 bites csomagazonosító (Packet Identification – PID), amely egyértelműen azonosít egyetlen elemi komponenst.

4. Hivatkozások:

ITU-T Rec. H.222.0

https://www.itu.int/rec/T-REC-H.222.0

5. Megjegyzések:

Az átviteli adatfolyam kialakításának vázlata az ábrán látható:

 

6368 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.