Műsorszám

Fogalom magyarul: Műsorszám

Fogalom angolul: Program

Meghatározás

Hangok, illetőleg hangos vagy néma mozgóképek, állóképek sorozata, mely egy médiaszolgáltató által kialakított műsorrendben vagy műsorkínálatban önálló egységet alkot, és amelynek formája és tartalma a rádiós vagy televíziós médiaszolgáltatáséhoz hasonlítható.

A médiaszolgáltatóknak az általuk közzétett műsorszámokat – bizonyos kivételekkel – azok közzététele előtt a tartalmuknak megfelelő korhatári kategóriába kell sorolniuk (klasszifikálniuk), és az arra vonatkozó „járulékos” kötelezettségek (például megfelelő piktogram feltüntetése, megfelelő idősávban való sugárzás) szem előtt tartásával kell közzétenniük. Így a közönség már csak a médiaszolgáltató klasszifikációs tevékenységének eredményével szembesül, hiszen az adott korhatár-kategóriára irányadó jelzés mellett a törvény által előírt műsorsávban találkozhat a műsorszámmal.

A klasszifikációs kötelezettség alól mentes műsorszám-típusok: a hírműsorszám, a politikai tájékoztató műsorszám, a sportműsorszám, a műsorelőzetes, valamint a reklám, a politikai reklám, a televíziós vásárlás, a társadalmi célú reklám és a közérdekű közlemény.

A műsorszámok helyes besorolásának kötelezettsége a médiaszolgáltatót terheli, azaz az adott műsorszám megfelelő értékelése az Mttv. rendelkezéseinek függvényében történik, amelyhez a Médiatanács „A médiatartalmak korhatár-besorolásánál irányadó szempontokra, az egyes műsorszámok közzététele előtt és közben alkalmazható jelzésekre, illetve a minősítés közlésének módjára vonatkozó jogalkalmazási gyakorlat elvi szempontjai” című ajánlása nyújt segítséget.

A médiaszolgáltatók számára az Mttv. lehetőségként biztosítja, hogy a Médiatanácsnál hatósági eljárás keretében - igazgatási szolgáltatási díj megfizetése mellett - egy adott műsorszám korhatár-kategóriájának előzetes megállapítását kérelmezzék. Ebben az esetben a Médiatanács szűk határidőn belül (15 nap) hatósági határozatban dönt a korhatári kategóriába sorolásról.

Hivatkozás:

Mttv. Értelmező Rendelkezések 203. § 47. pontja, 9. § (1) és (9) bekezdés.

Megjegyzések:

Az AVMS Irányelv felülvizsgálata következtében a műsorszám hatályos fogalmából a jövőben eltűnne a televíziószerűség követelménye, illetve a rövid tartalmak is műsorszámnak minősíthetők. A jelenlegi fogalom a hagyományos televíziós környezet sajátosságaihoz igazodik, így mára meglehetősen elavult. Felülvizsgálata már csak azért is indokolt, mert a jelenleg alkalmazott definíció megtartása mellett a videómegosztókon található, de a többi fogalmi elemnek egyébként minden más szempontból megfelelő tartalmak nem lennének műsorszámnak minősíthetőek. Ez azért is fontos, mert a joggyakorlat sokszor nem minősíti pl. a YouTube-on megjelenő, egyébként ismert, lineáris szolgáltatásban közzétett műsorszám rövid formátumait lekérhető médiaszolgáltatásnak. További érv a fogalom módosítása mellett, hogy a lineáris környezetben is megjelentek az ún. rövid formátumú tartalmak, pl. főzőműsorok, egyes magazinműsorok. 

23464 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.