Műholdas kommunikáció

1. Fogalom magyarul: Műholdas kommunikáció

2. Fogalom angolul: Satellite communications

3. Meghatározás:

A pályamagassága alapján léteznek alacsony pályás (LEO), közepes pályás (MEO) és geostacionárius pályás (GEO) műholdas távközlési rendszerek.

A szolgáltatások alapján léteznek műholdas műsorsugárzó rendszerek (Broadcast Satellite Systems - BSS), műholdas mobil rendszerek (Mobile Satellite Systems - MSS), műholdas alapú internet-hozzáférést nyújtó rendszerek (Satellite Broadband).

4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

A geostacionárius pályás műholdak azért különlegesek, mert a Föld adott pontjáról mindig ugyanabban a helyzetben „láthatók”.

A geostacionárius műholdak pozíciója korlátozott erőforrás, mert összesen csak 180 pozíció létezik az egyenlítő síkjában 35863 km magasságban, 2 fokos eltolásban. A műholdak fontos jellemzője a „lábnyom”, ami azt a földrajzi területet jelenti, ahol a műhold jelei megfelelő minőségben vehetők. Egy lábnyom több európai országra kiterjedhet. A geostacionárius műholdak jelei 0,6-1 m átmérőjű parabolaantennával vehetők.

A műholdas műsorsugárzó rendszerek elterjedtek és versenyképesek a földfelszíni rádiós és kábeles rendszerekkel. A műholdas mobil rendszerek (pl. IRIDIUM, GLOBALSTAR) léteznek, de nem terjedtek el széles körben, mert árban nem versenyképesek a földfelszíni rendszerekkel és nem nyújtanak beltéri lefedettséget. A műholdas alapú internet-hozzáférési rendszerek árban és teljesítmény tekintetében (20 Mbit/s) is versenyképesek a földfelszíni rendszerekkel. 

7364 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.