Műholdas digitális műsorszórás

1. Fogalom magyarul: Műholdas digitális műsorszórás

2. Fogalom angolul: Digital Video Broadcasting-Satellite - DVB-S

3. Meghatározás:

Digitális formátumú műsorok műholdakról történő sugárzása, mely megfelel egy földi digitális KTV-fejállomás funkciójánal. A rendszer speciális tulajdonsága, hogy miután nincs visszirányú összekötetési lehetőség, nem lehet internetszolgáltatást létrehozni.

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

A műholdas műsorsugárzás a kezdetekben (az 1980-as években) analóg rendszerű műsorokkal történt, meglehetősen kis teljesítménnyel (5 W). Ezért a vételi oldal is meglehetősen drága volt. Egy jobb minőségű vételhez szükséges parabolaantenna 3 méter átmérőjű volt. Az idők folyamán az adási teljesítmények nőttek, a vevőantennák mérete csökkent. Az analóg sugárzást leváltotta a digitális műsorsugárzás. Ma már több mint 100 csatornát sugároznak a nagyobb KTV-szolgáltatók DVB-S-rendszerben. Ennek vételéhez 50 cm-es parabolaantenna is elegendő. Ez szinte bárhol felállítható és üzembe helyezhető, akár lakóautókon is. A földi KTV-fejállomások is nagyon sok műsort vesznek műholdról. Az interaktivítás még nem általánosan megoldott, de az idő múlásával és a mobil műholdas technika általánossá válásával ez is előbb-utóbb meg fog oldódni. 

8546 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.