LTE-M

1. Fogalom magyarul: LTE-M

2. Fogalom angolul: LTE-M

3. Meghatározás:

Az LTE-M technológia az LTE egyszerűsített változata szenzorok és más korlátozott erőforrásokkal rendelkező IoT eszközök számára. A komplex többantennás (MIMO) kommunikáció helyett csak egyetlen antennát, illetve half-duplex frekvenciaosztásos duplexelést (FDD) használ, azaz az upstream és downstream irányú kommunikáció különböző frekvenciákon történik, és az eszköznek nem kell egyszerre hallgatnia és küldenie is ezeken a frekvenciákon. Jelentős változás az LTE-hez képest az energiahatékonyságot segítő PSM (Power Saving Mode) és eDRX (extended Discontinuous Reception) működési módok támogatása is. LTE-M esetében kisebb továbbá a maximális blokkméret is, ami egyszerűbb feldolgozást, kódolást és pufferelést tesz lehetővé. A maximális átviteli sebesség csak 1 Mbit/s, keskenyebbek az átviteli csatornák (10 vagy 20 MHz helyett csak 1,08 MHz), illetve jelentősen egyszerűsített a rádiós csatornák minőségének a mérése is. Az adatok küldése ebből kifolyólag nem feltétlenül a legjobb minőségű csatornán történik, viszont az egyszerűsítésekkel jelentős mértékű jelzésforgalmat és számítási kapacitást lehet megtakarítani.       

4. Hivatkozás:

5. Megjegyzés:

Az LTE-M, az LTE Cat-M1, az LTE-MTC és az eMTC (enhanced Machine-Type Communications) elnevezések gyakorlatilag ugyanazt a technológiát takarják.    

14858 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.