LTE vivőegyesítés - CA

1. Fogalom magyarul: LTE vivőegyesítés - CA 

2. Fogalom angolul: LTE Carrier Aggregation - CA

3. Meghatározás:

A vivőegyesítés két vagy több összetevő vivőnek (rádiócsatornának) az egyesítését jelenti nagyobb sávszélesség és adatsebesség elérése érdekében. A vivőegyesítés mind bázisállomás-terminál (downlink) irányban, mind pedig terminál-bázisállomás (uplink) irányban megvalósítható. Az LTE-rendszer továbbfejlesztett változatában (LTE-Advanced) jelent meg először, mint a 3GPP Release’10 műszaki specifikáció sorozat által meghatározott képesség bázisállomás-terminál irányban (downlink). Az LTE-Advanced rendszerben legfeljebb 5 db 20 MHz-es sávszélességű csatorna egyesíthető, ami 100 MHz-es egyesített sávszélességet ad bázisállomás-terminál irányban, míg az LTE-Advanced Pro rendszerben már max. 32 db 20 MHz-es csatorna, ami 640 MHz egyesített sávszélességet ad. A vivőegyesítésnek különböző típusai vannak: sávon belüli folytonos, sávon belüli nem-folytonos, illetve sávok közötti. Vivőegyesítéssel összevonhatók egyedi frekvenciahasználati jogosultságú sávok általános rádióengedélyezésű sávokkal, pl. az 5 GHz-es ISM sávval. A 3GPP Release’13 műszaki specifikáció sorozatban jelent meg terminál-bázisállomás (uplink) irányú vivőegyesítés lehetősége is.

4. Hivatkozások:

3GPP TR 38.808 Evolved Universal Terrestrial Radio Access (E-UTRA); Carrier Aggregation; Base Station (BS) radio transmission and reception, ETSI TS 36.101: LTE, Evolved Universal Terrestrial Radio Access (E-UTRA);User Equipment (UE) radio transmission and reception.

5. Megjegyzések:

A különböző típusú vivőegyesítések grafikusan szemléltetve:

A sávon belüli nem folytonos vivőegyesítés alkalmas arra, hogy kiváltsa a szolgáltatók között bonyolult egyezkedést igénylő sávátrendezést (reshuffling). 

6285 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)
Mellékletek

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.