Korszerű TV képmegjelenítő technológiák

1. Fogalom magyarul: Korszerű TV képmegjelenítő technológiák

2. Fogalom angolul: Current TV display technologies

3. Meghatározás:

A korszerű képmegjelenítő technológiák között megkülönböztethetjük a háttérfény alapú (LCD, LED) és az önvilágító (OLED) típusokat. Az LCD TV felépítéséből adódó sajátosság, hogy a működésükhöz szükség van háttérvilágításra, melyet kezdetekben CCFL (hidegkatódos fénycsöves) lámpákkal oldottak meg, egy adott képpont RGB (piros-zöld-kék) komponenséhez tartozó fényerő-szabályozását pedig LCD-kristályok segítségével oldják meg. A LED TV az LCD TV-k egy típusa, mely a CCFL fénycsövek helyett LED-diódákat alkalmaz az LCD-panelt megvilágító fényforrásként. A LED háttérvilágításnak köszönhetően magas a kontrasztarányuk és sokkal kevesebb energiát fogyasztanak. A LED fényforrásokat kétféleképpen rendezhetik el az LCD panel mögött: közvetlenül a képernyő mögé (Direkt LED), vagy a panel szélein sorban egymás mellett (Edge LED). A Direkt LED módszer lehetővé teszi a lokális elsötétítést (Local Dimming), amely a közvetlenül szomszédos világos és sötét területeket hatékonyabban jeleníti meg, így jelentősen képes javítani a kontrasztarányt. Az Edge LED elrendezés jóval vékonyabb képernyő kialakítását tesz lehetővé, a kontrasztarány azonban elmarad a Direct LED megoldáshoz képest.

A háttérvilágítás nélküli, önvilágító technológiát alkalmaznak az OLED (Organic Light-Emitting Diode) kijelzők, mely szerves fénykibocsátó diódákat alkalmaz egy-egy képpont színének és fényerejének biztosításához. A kijelző működése egy szervesszén-alapú félvezető anyagon alapul, mely elektromos áram hatására fényt bocsát ki magából. Ez a megoldás nagyon kevés helyet foglal, így lehetséges, hogy egy képernyő minden egyes képpontját külön-külön vezérelhető fényforrással lássanak el. Az OLED-technológia szebb színeket és magasabb kontrasztot eredményez, és emellett rendkívül vékony és rugalmas képernyő megalkotására is alkalmas.

4. Hivatkozás:

5. Megjegyzés:

6374 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.