Kollaboratív szoftver

1. Fogalom magyarul: Kollaboratív szoftver

2. Fogalom angolul: Collaborative software                      

3. Meghatározás

A kollaboratív szoftver egy olyan alkalmazás, mely segíti az embereket a közös céljaik elérésében oly módon, hogy szoftveres módon támogatja a csoport tevékenységét. A szoftvertermékek lehetnek: e-mail, azonnali üzenetküldő, naptár, chat, wiki, stb. A tevékenységek sokfélék lehetnek, a munkától, a szórakozáson át egészen a hétköznapi kapcsolattartásig, így ide tartoznak a közösségi hálók, mint a Facebook is.

4. Hivatkozások

Beyerlein, M; Freedman, S.; McGee, G.; Moran, L. (2002). Beyond Teams: Building the Collaborative Organization. The Collaborative Work Systems series, Wiley.

5. Megjegyzések

Az együttműködésnek 3 nagy kategóriáját tudjuk megkülönböztetni:

  • Kommunikáció: ide tartozik a strukturálatlan információcsere, melynek eszközei az e-mail, azonnali üzenetküldő, stb.
  • Konferencia: ez a kollaborációs szint. Az interaktív módszereket használó elektronikus konferencia eszközöket az információ hatékony megosztására találták ki, melyek között megtaláljuk a konferenciabeszélgetést támogató eszközöket és az adatkonferencia eszközök is.

Koordináció: A csoportmunka-menedzsment eszközei az adott csoport teljes tevékenységének kézbentartását, koordinálását hivatottak szolgálni. Ezt a következő módszerekkel érik el: elektronikus határidőnapló, projektmenedzsment-rendszerek, közös tudásbázis építése, stb. 

5111 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.