Kereskedelmi közlemény

Fogalom magyarul: Kereskedelmi közlemény

Fogalom angolul: Commercial communication

Meghatározás:

Olyan médiatartalom, amelynek célja gazdasági tevékenységet folytató természetes vagy jogi személy árujának, szolgáltatásának vagy arculatának közvetlen vagy közvetett népszerűsítése. Az ilyen tartalmak fizetés vagy hasonló ellenszolgáltatás ellenében, vagy önreklámozás céljából kísérik a médiatartalmakat, vagy szerepelnek abban. A kereskedelmi közlemény formái közé tartozik többek között a reklám, a támogatást nyújtó nevének, védjegyének, arculatának vagy termékének megjelenítése, a televíziós vásárlás és a termékmegjelenítés.

E fogalom tulajdonképpen az AVMS Irányelv audiovizuális kereskedelmi közlemény definíciójának fogalmi elemeit veszi át, azonban annál technológia-semlegesebb módon. A médiatörvény e körbe illeszti a médiaszolgáltatásokban és a sajtótermékekben megjelenő ilyen típusú tartalmakat is. Általánosan összefoglalja az egyes kereskedelmi közlési formák közös jegyeit, utat nyitva ezzel az új reklámozási technikák térnyerésének (virtuális, osztott képernyős, interaktív reklám) is.

Hivatkozás:

Mttv. Értelmező Rendelkezések 203. § 20., 65., 68. pontjai. 

3582 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.