Keresőmotor

1. Fogalom magyarul: Keresőmotor

2. Fogalom angolul: Search engine

3. Meghatározás:

Tágabb értelemben: tetszőleges – szöveges – dokumentumok halmazában, a dokumentumok tartalma és/vagy metaadatai alapján, a felhasználók által megadott keresőfeltételeknek megfelelő dokumentumok megtalálását biztosító, navigációs alkalmazás. A keresőmotor dokumentumok halmazában keres és dokumentumot ad vissza találatul, még akkor is, ha a keresést a dokumentum tartalma alapján végzi. A webes keresőmotorok kezdetektől fogva népszerűek voltak, hiszen segítettek a keresett oldalak megtalálásában. A web első korszakában népszerű keresőket, mint a Hotbot, Lycos, AltaVista, 1998-as megjelenése után rövid idő alatt kiszorította a Google Search, ami mellett jelen van a piacon a Yahoo vagy a Microsoft keresője, a Bing is. Minden keresőszolgáltatás a keresők által beadott keresőkifejezés alapján állítja össze a találati listát, de az igazán fontos kérdés az, hogy a szolgáltatás hogyan tudja kezelni a relevanciát a találatok között. Ez azért kulcskérdés, mert a találatok száma gyorsan elérhet egy olyan nagyságrendet, amely már befoghatatlan a felhasználók számára.

Szűkebb értelemben: valamely szempont szerint csoportosított, szűrt, webes dokumentumok keresését biztosító, navigációs alkalmazás.

Léteznek nem-szöveges keresők is, amelyek vizuális vagy akusztikus tartalmakban keresnek mintázatokat (ilyen például a Google képkeresője, ami a feltöltött képhez hasonló mintázatú, színű, méretű képeket ad vissza találatul).

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

2345 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.