Közszolgálati médiaszolgáltató

Fogalom magyarul: Közszolgálati médiaszolgáltató

Fogalom angolul: Public media service provider

Meghatározás:

Kizárólag – a közszolgálati médiaszolgáltatás céljainak megvalósítására – e törvény 84. § (1) bekezdésében nevesített médiaszolgáltató.

Elnevezése: Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság.

Médiaszolgáltatásai:

Lineáris audiovizuális: Duna, Duna World, M1, M2, M3, M4, M5, M6.

Lineáris rádiós: Bartók Rádió, Dankó Rádió, Duna World Rádió, Kossuth Rádió, Nemzetiségi Rádió, Parlamenti Rádió, Petőfi Rádió.

Feladata a közszolgálati médiaszolgáltatás céljainak megvalósítása, melynek a közszolgálati médiaszolgáltatások tevékenységeinek összehangolásával együttesen tesz eleget. 

Az ország lakosságának túlnyomó többsége számára nyújt legalább egy rádiós és legalább egy audiovizuális lineáris közszolgálati médiaszolgáltatást. A túlnyomó többség alatt rádiós médiaszolgáltatás esetén a lakosság nyolcvan százaléka által a 87,5-108,0 MHz frekvenciasávban fogható földfelszíni terjesztésű médiaszolgáltatást, audiovizuális médiaszolgáltatás esetén a lakosság kilencven százaléka által elérhető médiaszolgáltatást kell érteni. Országos médiaszolgáltatásai mellett helyi, körzeti médiaszolgáltatásokat is nyújthat.

Az egyes közszolgálati médiaszolgáltatások által használt médiaszolgáltatási lehetőségekről - ideértve a külföldre irányuló médiaszolgáltatást is - a Médiatanács dönt.

A közszolgálati audiovizuális és rádiós médiaszolgáltatások tekintetében a Médiatanács évente felülvizsgálhatja a közszolgálati médiaszolgáltatások rendszerét, és dönthet arról, hogy a közszolgálati médiaszolgáltató számára fenntartja-e addigi médiaszolgáltatásait vagy megváltoztatja azok rendszerét.

Hivatkozás:

Mttv. Értelmező Rendelkezések 203. § 32. pontja, Mttv. 84., 98. §

Megjegyzések:

A 2011. január 1-jén hatályba lépett  Mttv. a közmédia rendszerét oly módon szabályozta, hogy a közszolgálati feladatokat négy önálló gazdasági társaságként működő közszolgálati médiaszolgáltató látta el (Magyar Televízió Nonprofit Zrt., Magyar Rádió Nonprofit Zrt., Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. és Duna Televízió Nonprofit Zrt.). A gyakorlati  tapasztalatok alapján a gazdaságossági, költséghatékonysági szempontokra figyelemmel indokolttá vált  a négy önálló gazdasági társaság egyesülése.

2015. augusztus 1-jétől a Duna Televízió Nonprofit Zrt.-vel beolvadás útján egyesült a másik három gazdasági társaság, és Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság elnevezéssel egyedüli közszolgálati médiaszolgáltatóként folytatta tevékenységét. 

Tulajdonosa a Közszolgálati Közalapítvány, melyet az Országgyűlés hozott létre a közszolgálati média- és hírszolgáltatás biztosítására, függetlenségének védelmére.

A Közalapítvány kezelő szerve a Kuratórium. 

7738 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.