Közszolgálati médiaszolgáltatás

Fogalom magyarul: Közszolgálati médiaszolgáltatás

Fogalom angolul: Public media services

Meghatározás:

A közszolgálati médiaszolgáltató által nyújtott audiovizuális és rádiós médiaszolgáltatás, hírügynökségi szolgáltatás, valamint internetes úton elérhetővé tett médiatartalmak szolgáltatása.

Közszolgálati médiaszolgáltatás kizárólag a közszolgálati médiaszolgáltató által nyújtott médiaszolgáltatás lehet. Tágabb kört fed le a „hagyományos” médiaszolgáltatásoknál, az ugyanis magában foglalja az online médiatartalom-szolgáltatás (azaz pl. internetes sajtótermék kiadása, lekérhető médiaszolgáltatás nyújtása) mellett a - sajátosságait tekintve sem a médiaszolgáltatás, sem pedig a sajtótermék fogalmi kritériumainak nem megfeleltethető - hírügynökségi szolgáltatást egyaránt.

A plurális médiarendszer megteremtésének egyik alapvető eszköze, vele szemben az európai alkotmányos rendszerek a belső pluralizmus megvalósítását követelik meg, amelynek elengedhetetlen feltétele a szakmai és pénzügyi függetlenség biztosítása.

Jellemzői: nonprofit cél, a nemzet demokratikus, kulturális és társadalmi igényeinek szolgálata, melyet nem piaci/kereskedelmi szempontok vezérelnek, alapvetően ingyenesen nyújtott szolgáltatás, ehhez igazodik finanszírozása is (közfinanszírozás), melynek Magyarországon fő formája a közszolgálati hozzájárulás. Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy egy közszolgálati médiaszolgáltató nem végezhet kereskedelmi tevékenységet; az Mttv. nem zárja ki a nyereségszerzésre irányuló szolgáltatásnyújtást, ennek azonban meg kell megfelelnie az uniós versenyjogi szabályozásnak is.

Hivatkozás:

Mttv. Értelmező Rendelkezések 203. § 31. pontja, Mttv. 82. §.

6103 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.