Közösségi felhő

1. Fogalom magyarul: Közösségi felhő

2. Fogalom angolul: Community cloud

3. Meghatározás:

Felhőüzemeltetési modell, amelyben felhőszolgáltatás-ügyfelek egy közössége megosztottan, de kizárólagosan használja a felhő szolgáltatásait, ahol a közösség megegyezett a követelményekben és az egymás közötti viszonyokban, és a felhőt biztosító erőforrások felett legalább az egyik közösségi tag rendelkezik. A közösségi felhő tulajdonosa, menedzselője, illetve működtetője lehet egy vagy több közösségi tag-szervezet vagy kívülálló is, a felhő lehet valamelyik tag telephelyén belül vagy azon kívül is.

4. Hivatkozás:

ITU-T Y.3500 Ajánlás.

5. Megjegyzés:

A közösségi felhőszolgáltatás igénybe vétele korlátozott az ügyfelek egy közös érdekeltségű csoportjára, szemben a nyilvános felhő nyitottságával, másrészt szélesebb kör számára hozzáférhető, mint egy magán felhő. Ezek a közös érdekeltségek többek között vonatkozhatnak például közös célokra, információbiztonsági követelményekre, irányelvekre vagy szabályokhoz igazodó működési megfontolásokra. 

6454 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.