Közönségarány

Fogalom magyarul: Közönségarány

Fogalom angolul: Audience share

Meghatározás:

Egy adott időszakban a vizsgált lineáris audiovizuális médiaszolgáltatás műsorszámainak nézésére, illetve lineáris rádiós médiaszolgáltatás műsorszámainak hallgatására fordított összes időtartam százalékosan kifejezett aránya valamennyi lineáris audiovizuális médiaszolgáltatás nézésére, illetve valamennyi lineáris rádiós médiaszolgáltatás hallgatására fordított összes időtartamhoz viszonyítva. A közönségarány meghatározásánál a lineáris audiovizuális, és a lineáris rádiós médiaszolgáltatás piacát Magyarország területén, külön-külön kell vizsgálni.

Ez az arányszám (share, rövidítve SHR), mely azt hivatott megmutatni, hogy egy adott időintervallumban egy adott műsorszámot az éppen televíziót néző, rádiót hallgató lakosság mekkora része kísér figyelemmel. Röviden: az SHR értéke fejezi ki, hogy az aktuális közönség mekkora része nézi a vizsgált műsort.

Az adott csatorna részesedése a többi csatornához képest a célcsoportnak azon szegmenséből, akik a vizsgált időpontban televíziót néznek. Megmutatja, hogy az összes tévénéző háztartás (vagy személy) között hogyan oszlik meg az egyes csatornák nézettsége.

Hivatkozás:

Mttv. Értelmező Rendelkezések 203. § 28. pontja. 

14685 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.