Kábelvédő cső

1. Fogalom magyarul: Kábelvédő cső

Helyette javasolt: védőcső

 

2. Fogalom angolul: Duct, conduit

 

3. Meghatározás:

A térszint alatti és a légvezetékes hálózatok kábelei védelmét szolgáló, többnyire kemény polietilénből készült cső, amely lehetővé teszi a kábelek utólagos telepítését behúzás, befúvás vagy beúsztatás útján. Az alépítményi védőcsöveket vagy közvetlenül a földbe, vagy béléscsőként, nagyobb átmérőjű csövekbe telepítik. Megfelelő számú védőcső alkalmazása lehetővé teszi a kábelkapacitás igény szerinti növelését, vagy a kábelek cseréjét a védőcső több évtizedre tehető élettartama során. A használatos legnagyobb védőcső külső átmérő 100 – 160 mm. A 18 – 63 mm közti külső átmérővel készült védőcsöveket vagy béléscsőként, vagy közvetlenül a földbe fektetésre használják. Az optikai kábelek egyre csökkenő átmérője tette lehetővé a 3 – 16 mm külső átmérőjű minicsövek használatát, melyek 1 mm falvastagsággal béléscsőként, 2 mm falvastagsággal pedig közvetlenül földbe fektetve telepíthetők. A hatékony hálózatépítés érdekében alkalmaznak minicsőbe előtelepített kábeleket, valamint kötegelt minicsöveket.

 

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

A szakszerű angol szóhasználatban a „pipe” szó olyan zárt vezetőt („conduit”) jelent, amelyben gáz vagy folyadék halmazállapotú anyagok továbbítása történik nyomás alatt. A „duct” azt a vezetőt jelenti, amely rendeltetése szerint nyomás nélkül fogad magába álló vagy mozgó tárgyakat, eszközöket. A „duct” a cső, járat, csatorna megfelelője, amely a védőcső értelemben megfelelő angol fogalom. Az angol szaknyelv gyakran hibásan a pipe fogalmat is használja a védőcső szerepében, a duct szó helyett.

    

5424 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.